Drømmeagtig daddelchokolade

Tro mig, denne chokolade er uden sammenligning! Den er afprøvet på voksne og børn, familie, venner og kolleger, folk med sød tand, folk uden sød tand, you name it – den er en sællert! Nyd denne godte, når trangen til noget chokoladeagtigt er over dig!

Du skal bruge:

70 g usaltede cashewnødder, fintmalede
100 g udstenede dadler, hakkede
80 g kokosolie
15 g usødet kakaopulver
30 g kokosmel

Tjek at der ikke er rester af sten i dadlerne. Put alle ingredienserne undtagen kokosmelet i en skål, og bland det godt sammen. Blend det hele grundigt med en stavblender, til massen er blød og nogenlunde ensartet. Måske du undervejs er nødt til at skrabe massen ud fra kniven, hvis det sætter sig fast.

Hæld kokosmelet i, og bland det hele godt sammen. Hæld massen i en plastikform – gerne en aflang firkantet én (så kommer det nemlig til at ligne en rigtig plade chokolade!). Put det i køleskabet, og lad det afkøle helt (vigtigt!). Det tager et par timer. Man kan også putte det i fryseren, hvis det skal gå hurtigere. Tag chokoladen ud af formen, og skær i stykker med en kniv. Serveres med tandstikker – lige til at stikke i!

TIP! Læg stavblenderen væk, og hak derimod dadler og cashewnødder fint i hånden, inden de øvrige ingredienser røres i. Tilsæt så 1 tsk. finthakket appelsinskal (skal være økologisk!). Resultatet er en knasende sprød chokolade med en guddommelig smag af orangekrokant.

(Visited 5.703 times, 1 visits today)

25 thoughts on “Drømmeagtig daddelchokolade

 1. Hej, jeg fandt din blog for et stykke tid siden og har lavet din chokolade flere gange, og hele familien er begejstret. Tak!!

 2. Hej Vigdis,

  Mange tak for ordene – og velbekomme. Det er jeg bare glad for at høre 🙂

  Jeg synes bestemt, at kakaosmør er et rigtigt godt bud på et alternativ til kokosolien. Jeg har dog ikke selv prøvet det. Kokosolien gør, at chokoladen bliver helt stiv i køleskabet, og jeg ved ikke, om kakaosmør gør det samme?

  Du kan i øvrigt sagtens udelade kokosmelet – så er der i hvert fald lidt mindre kokossmag i. 🙂

  Men jeg er faktisk selv begyndt at lave chokoladen i en oliefri version, hvor jeg blender dadler og evt. nødder eller havregryn med plantemælk og så tilsætter kakaopulver og kokosmel, indtil det bliver nogenlunde fast. Det bliver ikke stift som chokolade, men mere ligesom havregrynskugler.

  Kh
  Henriette

 3. Hej,
  Kakaosmør vil stivne ligesom kokosolien gør, så det er et fint bud. Tror selv at jeg vil prøve den version.
  Mmmm, har selv lige lavet chokoladen for første gang – fantastisk! Tak :_)

 4. Så har jeg lavet den – byttede dog cashewnødderne ud med valnødder og hakkede dem groft – Men ødelagde min stavblender på at blende de hakkede “bløde” økodadler fra änglemark og kokosolien blot efter 2 tryk – måske der skulle stå i opskriften at dadelerne skulle lægges i blød nogle timer først hvad jeg selv plejer. Eller at man skal bruge de ikke øko-juledadler som er totalt bløde. Hm – men glæder mig alligevel til at spise dem med is om lidt!! Et tip er at det smager totalt godt med carob i stedet for kakao, hvis man er til det. Jeg lavede 2 udgaver!

  • Hej Andrea,

   Ej, hvor ærgerligt, at din stavblender gik i stykker! 🙁

   Jeg har lavet chokoladen hundrevis af gange, og kun én eneste gang har jeg oplevet, at stavblenderen gav op, og det var en meget gammel en. Min nuværende stavblender fra Braun har indtil videre holdt til rigtig mange omgange, og jeg bruger endda de ikke helt bløde soltørrede dadler fra Urtekram, og jeg lægger dem heller ikke i blød først. Men når jeg blender, er jeg opmærksom på ikke at blende for længe og hårdt og lige skrabe massen ud fra kniven indimellem.

   Jeg håber, du kan lide chokoladen og trods alt har mod på at lave den igen. Du kan også blende massen i en foodprocessor, hvis du har sådan en. 🙂

   Kh
   Henriette

 5. Pingback: Generalforsamling & sommerfest 2013 – Mad med Medfølelse | Kærlighed & Kikærter

 6. Hej Henriette:-)
  Din chokolade kage ser super lækker ud og jeg har planer om at lave den en af dagene men jeg kan ikke tåle nødder så hvad kan jeg erstatte dem med?
  Hilsen
  Carina

  • Hej Carina,

   Tak for det. 🙂 Nødderne er en stor del af daddelchokoladen, så det er selvfølgelig lidt af en udfordring at undvære dem. Min første tanke er, at du måske kan erstatte nødderne med havregryn, men så kan du lige så godt lave mine havregrynskugler i stedet for og så udelade kokosmel, hvis du ikke kan tåle det. Det er dem her:

   http://henriettevesterbak.wordpress.com/2013/08/27/de-sunde-havregrynskugler/

   Og så kom jeg til at tænke på noget andet. Kender du persipan? Det er marcipan lavet på abrikoskerner i stedet for mandler. Jeg ved ikke, hvor man kan købe det i Danmark (muligvis Aldi eller Lidl), men man kan garanteret købe det på nettet i tyske onlineshops. Det kan du fx bruge til at lave mine marcipanhapsere:

   http://henriettevesterbak.wordpress.com/2012/12/20/marcipanhapsere-med-orangekaramel/

   Og måske kunne persipanen også fungere som erstatning for nødderne i daddelchokoladen? Det var blot en tanke.

   Lad mig endelig høre, hvis du afprøver det, eller hvis du finder noget andet godt at erstatte med.

   Mange hilsner,
   Henriette

 7. Hej Henriette.
  Jeg har lavet den idag.
  Jeg smagte den før afkøling og gjorde den sødere med lidt rosiner.
  Efter afkøling synes jeg den smager meget af kokosolie.
  Den skal varmes til 25 grader hvor olien igen bliver flydende, og jeg vil tilføre noget havregryn, flere rosiner og appelsin, så tror jeg den passer mine smagsløg og er super god.
  Det er muligvis en god idé i stedet for chokolade, på den anden side…
  Der er en stor del kokosolie i, som er ret usundt, og en olie mange fraråder frem for andre planteolier.
  Der er en masse sukker i dadlerne, samt de rosiner jeg har tilført – ikke raffineret- men sukker!
  Jeg tror jeg vil spise chokolade og elske det med god samvittighed- alt med måde ;0)
  Tak for inspiration og gode ideer på siden!
  Hilsen Hanne

  • Hej Hanne,

   Ja, alt med måde. Det er jo konfekt – også selv om chokoladen er vegansk og uden raffineret sukker. Så den skal ikke spises som kage, men snarere på samme måde som man spiser et par stykker mørk chokolade. 🙂

   Fint at du har kunnet tilpasse opskriften til dine smagsløg – det gør jeg også selv ofte med andres opskrifter. 🙂 Og ja, især appelsin fungerer supergodt i denne chokolade. Gerne appelsinskal, som jeg foreslår nede i tippet.

   Kh
   Henriette

 8. Hvad tror du der sker hvis cashew nødderne bliver lagt i blød først. Synes nemlig at jeg har det bedre med i blødsatte c-nødder

  • Hej Stine,

   Godt spørgsmål. Mon ikke den bare bliver lidt blødere? Og så tror jeg, at holdbarheden bliver lidt kortere, fordi der så er vand i. Muligvis vil kokosolien også danne lidt perler – igen pga. vandet. Men smagsmæssigt tror jeg ikke, det gør noget. Lad mig høre, om du prøver det med iblødsatte nødder.

   Kh
   Henriette

 9. Hej!

  Det ser rigtig spændende ud, og jeg glæder mig til at komme igang med denne opskrift. Dog er jeg lidt i tvivl. Skal der bruges tørrede eller friske dadler? Og kan kokosolien godt holde til at jeg varmer den op i mikro eller gryde for at kunne gøre den flydende? Eller er det ikke nødvendigt at olien er flydende?

  Venlig hilsen
  Rikke

  • Hej Rikke,

   Undskyld mit sene svar. Du kan bruge både tørrede og friske dadler. Jeg plejer at bruge soltørrede.

   Olien behøver ikke være flydende. Det bliver den, når du blender den sammen med det andet. 🙂

   Kh
   Henriette

 10. Hej Henriette!

  Jeg har lige blandet din chokolade sammen og puttet den i fryseren (jeg vil gerne have det til at gå hurtigt 😉 ). Må indrømme jeg kom til at smage lidt på det inden da, og det er jo mega lækkert! Jeg har lavt blodsukker, så kombinationen her med frugtsukker og cashew tror jeg er rigtig god for mig 🙂 Jeg er dog ikke så glad for smagen af kokos, så jeg brugte smagsneutral kokosolie og mandelmel og det lader til at det fungerer godt! Nu må jeg jo lige vente og se, hvordan det er når jeg tager det ud af fryseren 🙂

  • Hej Josefine,

   Tusind tak for din kommentar! Din version af opskriften lyder også megalækker! Det kan da kun være blevet godt? 🙂

   Kh
   Henriette

   • Det er blevet rigtig godt! Og med smagsneutral kokosolie er der altså ingen smag af kokos i den. Har lige sat min anden portion i køleskabet (denne gang lavede jeg dobbelt op). Det kunne godt blive lidt afhængighedsskabende det her! 😀

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *