Proteinbomber


12 stk.

NB! Dejen laves dagen før, du skal bage bollerne!

At lave mad og at madblogge handler i høj grad om at lade sig inspirere og at bruge inspirationen til at skabe sine helt egne små madmirakler præcist tilpasset ens egne smagsløg. Nogle af mine opskrifter tager afsæt i en helt anden opskrift, fx en gammel fedtet pizzaopskrift fra hjemkundskab i 5. klasse, en kageopskrift fra min søster hastigt nedfældet på et ark printerpapir, en fancy 5-retters nytårsmenu revet ud af et dameblad eller en rugbrødsopskrift fundet bag på en pose femkornsblanding.

Fælles for sådanne opskrifter er, at jeg har ændret dem (nogle til uigenkendelighed), så de passer til mine smagspræferencer. Nogle traditionelle opskrifter med kød, æg og mælk har jeg ’veganiseret’ til sunde, lækre, grønne retter. Konfekt- og kageopskrifter har jeg eksperimenteret med i sukker- og hvedemelsfri udgaver. Nogle opskrifter har jeg ændret, fordi de indeholdt noget, jeg ikke kunne lide eller ikke lige havde, og så viste det sig, at det sagtens kunne undværes, og så tilføjede jeg noget andet i stedet for, og så havde jeg lige noget liggende i grøntsagsskuffen, som skulle bruges, inden det blev for sent. Og pludselig blev resultatet noget helt andet, og alligevel blev det lige, hvad jeg ville have.

Denne brødopskrift fandt i sin oprindelige form sin vej til mig via forummet Vegetarkontakt, hvor den blev nævnt i en tråd med emnet ”De perfekte boller!”. Opskriften stammer fra bloggen Veganske tanker og hedder ”Langtidshævede quinoaboller”. Den så spændende ud, og eftersom den blev fremhævet i tråden ”De perfekte boller!”, måtte den kunne noget! Jeg bryder mig dog ikke så meget om sødt i brød, og jeg undgår helst at bruge almindeligt hvedemel, så jeg erstattede opskriftens rosiner og valnødder med solsikkekerner og sesamfrø og brugte sigtet speltmel og havregryn i stedet for hvedemel og grahamsmel. Og på den måde blev de originale quinoaboller udgangspunktet for nogle nye quinoaboller, som jeg med tanke på quinoafrøets høje proteinindhold har valgt at kalde for proteinbomber.

Og bollerne ER virkelig lækre! De har en rund og næsten cremet smag, som må skyldes quinoafrøene og den lange hævetid, hvor smagen virkelig udvikler sig. Opskriften er i øvrigt perfekt for dem, der ikke bryder sig om at få dej på fingrene. Dejen skal nemlig placeres med ske direkte på bagepapiret. Nice!

Mange tak til Jacob fra Veganske tanker for inspirationen.

Du skal bruge:

100 g quinoa
15 g gær
5 dl koldt vand
1 tsk. fint salt
1 spsk. agavesirup
50 g solsikkekerner
50 g sesamfrø
465 g sigtet speltmel
185 g havregryn

Quinoa koges i usaltet vand efter anvisning på pakken, og vandet hældes fra. Lad grynene køle af, eller skyl dem flere gange i koldt vand.

Gæren røres ud i vandet. Tilsæt agavesirup, salt, solsikkekerner, sesamfrø, quinoa, mel og havregryn, og rør godt rundt. Dejen skal stadig være meget fugtig.

Dæk skålen med film, og sæt den i køleskabet til dagen efter.

Næste dag:

Dæk to bageplader med bagepapir. Fyld vand i et lille glas, og find en spiseske frem. Tag dejen ud af køleskabet, dyp skeen i vandet og placer ca. seks store klatter dej på hver bageplade. Pres dem flade med skeen, og form dem, så de bliver nogenlunde runde.

Lad dem hæve i 30 min.

Tænd ovnen på 185°, så den er klar, når bollerne har hævet. Bag dem i ca. 25 min. midt i ovnen, men hold øje med dem undervejs. Bollerne køles af inden servering. De er ret fedtede indeni, så de boller, der skal spises med det samme, kan du halvere og give en tur på brødristeren, så de får en lækker knasende overflade.

TIP! Af pålæg kan jeg anbefale:

Hyggeost

Leve-postej

Purløgs-friskost

Himmelsk nøddesteg

Fiordifrutta – lækker, sukkerfri syltetøj, som fås i mange supermarkeder

(Visited 871 times, 1 visits today)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *