Hyggeost

Jamen, er det ikke…? Nej, det er det ikke, men det ligner hytteost. Smagen er frisk, finurlig og festlig, så lad os kalde det noget andet; lad os kalde det hyggeost.

Til forskel fra komælksost er denne ost nemlig lavet med kærlighed og medfølelse – se, det er da hyggeligt! Ingen ko har fået taget sin nyfødte kalv fra sig på grund af denne ost, ingen kalv er blevet skilt fra sin mor eller har måttet undvære sin mors mælk på grund af denne ost.

The worst scream I have ever heard: a mother cow on a dairy farm as she screams and bellows her lungs out, day after day, for her stolen baby to be given back to her.” (citat: Gary Yourofsky, ”Bedste Tale Du Nogensinde Vil Høre”)

Jeg hører tit folk sige, at de ville have svært ved at leve uden mælk og ost. Selv om jeg har svært ved at forstå, at mælk og ost kan betyde så meget i et liv, der bør være fuld af så mange andre skønne smagsoplevelser, og hvor der er så mange fantastiske alternativer, så er årsagen til afhængigheden klar og tydelig. Modermælk fra både mennesker og køer indeholder små mængder morfin. Morfin er et stærkt vanedannende opiat, som produceres i moderens krop og videregives til afkommet via mælken, sandsynligvis for at knytte ungen til moderen og derved sikre dens overlevelse.

Ost indeholder også andre narkotika-lignende bestanddele, f. eks. et amfetamin-lignende kemisk stof kaldet phenylethylamin, eller PEA, som også findes i chokolade og pølser.” (kilde: Plantemad)

Så tror da pokker, at vi bliver afhængige af skidtet. Drop afhængigheden, vælg medfølelse, lav den her ost! 🙂

(hvis du er doven eller travl, så køb lækker vegansk ost her: Alles-Vegetarisch)

Du skal bruge:

1 liter neutral sojamælk
4 spsk. citronsaft
1 dl gærflager
1-2 tsk. urtesalt
friskkværnet peber
1-2 spsk. olivenolie (kan udelades)

Hæld mælken i en gryde, og opvarm den til lige under kogepunktet. Husk at røre undervejs. ”Lige under kogepunktet” er, når mælken begynder at ’ryge’ og gøre lidt modstand i bunden af gryden uden at sidde fast. Det er akkurat, lige før den bobler, men der er dog ingen skade sket, hvis den når at boble lidt.

Tilsæt citronsaften, og rør godt rundt, mens du lader mælken komme i kog. Du vil allerede nu kunne se, at mælken skiller ivrigt. Rør rundt i ca. 10 sekunder, mens det bobler, og tag så gryden af varmen.

Lad nu gryden stå i 10-15 min. Mens du venter, samler osten sig i overfladen og bliver til en blød blok, som du nemt kan bryde med ske. Med skeen tager du alle de faste ostestykker og putter dem over i en skål. I sojamælksvallen vil du kunne se en masse mindre og løsere stykker ost, og de skal ikke gå til spilde. Lad derfor gryden stå 5-10 min. endnu, mens mere ost får lov at samle sig. Det bliver til 1-2 skefulde ekstra, som er blødere i teksturen, og som derfor vil gøre osten lidt mere cremet. Find en finmasket si frem, hæld vallen gennem sien, og put det ekstra ost over i skålen.

Bemærk! På grund af citronsaften sætter sojamælken sig lidt fast i kanten af gryden, så vask gryden af med det samme eller stil den i blød – for din egen skyld.

Nu skal der krydres! Gærflager er helt essentielt for ostesmagen, så i med dem! Ost er salt, men start med 1 strøget tsk. og tilføj mere salt, indtil det får det niveau, du kan lide. Hvis du bruger alm. fint salt, så start med mindre salt. En smule friskkværnet peber giver lige det hele et løft, og olien gør osten dejligt fedtet, men den kan sagtens udelades, hvis du gerne vil have en fedtfattig udgave.

Hvis du ønsker det, kan du naturligvis krydre med andre eller flere krydderier, fx paprika (gerne røget), oregano, timian, hvidløgspulver eller løgpulver.

Rør det hele godt rundt, og stil osten på køl, så den når at blive dejlig kold, inden du skal bruge den. 10 min. i fryseren kan også gøre det, hvis du ikke kan vente.

Brug osten på en rugbrødsmad, på en nyristet bolle, som fyld i en avocado eller i bagt kartoffel. Be creative! Der bliver til ca. 300-400 g.

TIP! Gem sojamælksvallen og brug det i brød. Så går der intet til spilde.

(Visited 11.980 times, 12 visits today)

27 thoughts on “Hyggeost

  • Efter at jeg har læst opskrift tror jeg også andre type bønnemælk kan bruges. Prøv f.eks. med mælk fra hvide bønner.

 1. Det lyder spændende og det skal helt klart prøves. Jeg er meget spændt på hvad jeg selv synes om din sammenligning mellem hyggeost og hyggeost. Nu forventer jeg selvfølgelig, at den ene minder en hel del om den anden…. 🙂

 2. Hej Maria,

  Jeg har ikke prøvet med andre slags plantemælk. Jeg vil dog med det samme udelukke rismælk til formålet. 🙂 Måske man kan bruge havremælk. Jeg er ikke sikker, men man kunne da teste det! 🙂

  • Hej Anette,

   Lavet på den her måde bliver det smuldreagtigt og ikke fast. Men du kan evt. prøve at lægge massen i pres et døgns tid. Det vil sandsynligvis gøre det fastere, men jeg har ikke selv prøvet dette. Sig endelig til hvis du afprøver det! 🙂

   Kh.
   Henriette

 3. Jeg synes det lyder lækkert med hyggeost – og ligeledes din nøddesteg. Jeg mangler tit noget ordentligt pålæg til et stykke godt hjemmebagt brød – dine quinoaboller f.eks.
  Men du siger gærflager i osten, men hvad er gærflager og hvor får man det??
  Hilsen Thomas

  • Hej Thomas,

   Tak for din besked! 🙂

   Gærflager (nutritional yeast) er inaktivt gær og har ikke noget med bagegær at gøre. Du kan læse en rigtig god beskrivelse af det her:

   http://en.m.wikipedia.org/wiki/Nutritional_yeast

   Det fås i helsekostbutikker og vist nok også i Matas. Jeg kan anbefale gærflager af mærket Naturata (fine lyse flager, nærmest pulver) og Naturdrogeriet (store mørke flager). Gå langt uden om gærflager fra Rapunzel. De smager ikke godt.

   Håber du finder en variant, du kan lide.

   Mange hilsner
   Henriette

 4. Jeg har lige prøvet på at lave opskriften – den lyder så let at lige til. Alligevel lykkedes det mig at få den til ikke at virke. Mælken skillede simpelthen ikke. Hvad kan jeg have gjort galt? Puttet citronen i for tidligt? Brugt forkert sojamælk?
  Vil vildt gerne have det til at virke, det lyder virkelig lækkert!

  • Hej Katrine,

   Hvilken sojamælk brugte du? Var den helt neutral (altså uden sukker/sødemiddel)?

   Måske du brugte for lidt citronsaft? De fire spsk. svarer til lige knap 1/2 dl.

   Eller måske var mælken ikke varm nok, da citronsaften kom i?

   Det er umiddelbart de årsager, jeg kan tænke mig til, men jeg har aldrig selv oplevet problemet.

   Håber meget det lykkes for dig, hvis du prøver igen!

   Kh
   Henriette

 5. Pingback: Nem smøreost lavet på sojamælk

 6. Det lyder sørme lækkert,! Det skal prøves:)
  Er det lige meget om der er sukker eller ej i sojamælken?
  Hvor længe kan sådan en omgang hyggeost holde sig i køleskabet?

  • Hej Tenna,

   Tak for din besked. 🙂

   Du skal bruge en neutral sojamælk, dvs. uden sukker.

   Jeg tror snildt, hyggeosten kan holde sig 4-5 dage, men vi har altid spist den på to dage her i huset. 🙂

   Kh
   Henriette

  • Hej Julie,

   Det tror jeg sagtens, man kan. Blend evt. plantefløde med cashewnødder, hvidløg og krydderier, og hæld hyggeosten i og brug det i tærten. Så tror jeg, du får noget lækkert cremet fyld. 🙂

   Kh
   Henriette

  • Hej Silvana,

   Ja, det tror jeg sagtens, du kan. Bare undlad peber, brug mindre salt og brug evt. en mildere olie end olivenolie. 🙂

   Osten bliver dog mere smuldreagtig end smørbar.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *