Kaffebrownie med drømmetopping og hindbærgys

Kaffebrownie med drømmetopping og hindbærgys

December er årets hyggeligste måned, men i denne tid sker der også noget ganske uhyggeligt. Lige så stille dukker de op i supermarkederne fra deres tidligere så hengemte placering. Derefter sniger de sig ned i folks indkøbsvogne og ender i køkkener landet over. Og til sidst – oh skræk – havner de i marcipanen og i kagedejen og ødelægger ellers ganske velsmagende konfekt og kager. Der er tale om de afskyelige julekrydderier. Og ikke blot er de mange; de arbejder også sammen!

To af dem, Kanel og Kardemomme, er heldigvis ganske harmløse og kan derfor gå an i moderate mængder. Så er der Ingefær og Muskatnød, der i juletiden forvilder sig over i det søde køkken og hurtigst muligt bør følges hjem til det salte igen. Endelig er der julemonstrene over dem alle – De Fem Forfærdelige: Nelliker, Allehånde, Sukat, Korender og Stjerneanis! Yikes!

Men julemonstre eller ej – i december skal der godter på bordet. Og jeg har tænkt mig at fremstille den mest ujulede kage af dem alle. For ikke nok med, at jeg med hård hånd styrer uden om julekrydderierne, så bliver dette også en kage uden tilsat fedtstof. Oh yeah that’s right. Altså, en kage uden hverken jul eller sul! Men tag ikke fejl. Denne sukkerfri og fedtfattige brownie med drømmekageagtig topping bliver svampet og blød i konsistensen og sød og fyldig i smagen. Og ganske ligesom en traditionel brownie er den en tung sag, så server den med det kolde hindbærgys som et syrligt modstykke til kagen og naturligvis med et kæmpe julesmil.

Du skal bruge:

Kaffebrownie

½ dl rismælk
2-4 tsk. instant kaffe (alt efter hvor meget kaffen skal smage igennem)
5 små og meget modne bananer (350-400 g), mosede
½ dl agavesirup
100 g sigtet speltmel
20 g usødet kakaopulver
1½ tsk. bagepulver
¼ tsk. fint salt
1 dl valnødder, hakkede (kan udelades)

Tænd ovnen på 175°.

Rør kaffen ud i ganske lidt af mælken (ca. 1 spsk.), og rør det herefter sammen med resten af mælken, de mosede bananer og agavesirup. Bland mel, kakaopulver, bagepulver og salt i en skål, og sigt blandingen over i skålen med de våde ingredienser, og rør det hele godt rundt. Til sidst tilsættes valnødderne.

Hæld dejen over i en form med sliplet belægning, og bag den i ca. 35-40 min.

Kagen afkøles og smøres herefter med drømmetopping.

Drømmetopping

130 g dadler, hakkede
1 dl plantemælk (fx sojamælk)
40 g kakaopulver
80 g kokosmel

Blend dadler med mælk og kakaopulver, til blandingen har en jævn konsistens. Tilsæt kokosmel, og rør godt rundt.

Hindbærgys

130 g frosne hindbær (eller en anden slags bær)
1 dl friskpresset appelsinsaft
1 spsk. agavesirup

Blend de frosne bær med appelsinsaft og agavesirup. Sorbeten har den helt rette konsistens, lige når den er lavet. Hvis du laver den i forvejen, så husk at tage isen ud lidt før servering.

(Visited 1.105 times, 1 visits today)

13 thoughts on “Kaffebrownie med drømmetopping og hindbærgys

 1. Hej Oly,

  Tak. 🙂

  I opskrifter med grahamsspeltmel synes jeg tit, man ser, at der bruges en blanding af grahamsspeltmel og finere mel som fx sigtet speltmel, hvor der er overvægt af det fintmalede mel. Jeg vil tro, det er, fordi grahamsspeltmel på grund af sin grovere tekstur ikke suger så meget væske til sig, som fintmalet mel gør. Men denne opskrift er ikke særligt våd, så det burde kunne fungere (måske du dog skal bruge lidt mere mel?). Så bliver din udgave en vegansk, sukkerfri, fedtfattig OG fiberrig brownie – ikke dårligt. 🙂

  Lad mig endelig høre, hvordan det fungerer, og god december til dig også!

 2. Det ser rigtig godt ud 🙂 Jeg skal helt klart prøve den (dog uden kaffe). Jeg er også super glad for at se dine lækre sukkerfri opskrifter!

 3. Tusind tak for rosen – det er jeg bare så glad for at høre! Jubii! 🙂 Jeg har nu rettet kaffeangivelsen, for du har ret i, at den ikke bliver sådan kaffe-POW!-agtig med kun 2 tsk. Jeg tænker, at op til 4 tsk. må række. 🙂 Den skulle jo nødig gå hen og blive for bitter.

 4. Hej Rose-Maria,

  Jeg har ikke den store erfaring med at bruge rismel, men umiddelbart tror jeg fint, at det kan gå. Det er nemlig ikke en kage, der nødvendigvis skal hæve særligt meget, for den skal være tung og kompakt som en brownie. 🙂

  Men dit spørgsmål har inspireret mig til at prøve at eksperimentere lidt mere med glutenfri meltyper, som fx rismel. Det kunne være spændende at gøre lidt mere i det, så der også er opskrifter til glutenallergikerne.

  Mange hilsner
  Henriette

  • Hej Rawzilla,

   Det er sjovt, du spørger. Da jeg lavede kagen i går, lavede jeg den faktisk uden agavesirup, fordi jeg ikke havde noget. I stedet for blendede jeg ca. 5 store medjouldadler sammen med bananer og rismælk, og det fungerede ganske fint. Kagen bliver måske en smule tungere af det, men det gør bestemt ikke noget. Det er en rigtig konfektkage, som går godt sammen med te eller kaffe eller et glas iskold rismælk.

   Kh
   Henriette

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *