Gærflager, agar-agar pulver, sød hvid miso… har jeg skræmt dig væk? Hvis ja, så skynd dig at komme tilbage. Det er slet ikke så farligt, som det lyder. Faktisk er det rigtig rart. Både for dine smagsløg, for dit helbred og for de køer, hvis mælk disse ingredienser erstatter. Disse herlige specialvarer indgår i opskriften på denne veganske ost, som er den første skærefaste ost, jeg har lavet. På Grøn, Sund & Lækkers Facebook-side spurgte jeg i slutningen af november måned, hvad mine læsere mangler en god, sund, vegansk opskrift på, og jeg fik denne besked fra Thor:
“Jeg kunne godt tænke mig et bud på vegansk pålæg som ikke er smørepålæg, altså noget mere fast-i-konsistensen-pålæg”
Det forslag faldt meget heldigt sammen med, at jeg længe gerne har villet lave en skærefast ost, og det har jeg nu afprøvet med stor succes. Osten er gul som solen, og om en lille uges tid er det vintersolhverv, som betyder, at vi nu går mod lysere tider, så Solhvervs-ost virkede som et perfekt navn til denne smukke dyre- og klimavenlige ost.
Gærflagerne giver den cremede osteagtige smag, misoen giver sammen med cashewnødderne rundhed og sødme, og agar-agar pulveret får ostemassen til at stivne til skærefast perfektion. (Under Gode råd og forklaringer kan du læse lidt om bl.a. agar-agar, gærflager og miso). Gurkemeje bruges kun for at give den flotte farve og kan fint udelades. Jeg har ladet mig inspirere af en osteopskrift fra bloggen Vegangela og tilpasset målene danske mål samt gjort opskriften oliefri og ændret lidt på krydderierne.
- 120 g usaltede cashewnødder
- 10 g gærflager
- 1 tsk. løgpulver
- 1 tsk. hvidløgssalt
- 4,5 dl neutral sojamælk
- 10 g agar-agar pulver
- 40 g sød hvid miso
- 1 spsk. citronsaft
- ½ tsk. gurkemeje
- friskkværnet peber
- evt. urtesalt
Start med at male cashewnødderne til mel*, og bland derefter nøddemelet med gærflager, løgpulver og hvidløgssalt.
* Hvis du ikke har mulighed for at male nødderne til mel, så går det også an bare at blende det hele til sidst med stavblenderen.
Hæld sojamælken i en gryde, bland agar-agar pulveret i, og rør det godt rundt. Varm mælken op til kogepunktet under konstant omrøring med et piskeris, indtil mælken tykner og bobler. Tag gryden af varmen, og lad massen køle en smule af – ikke for meget, da det stivner hurtigt, så blot et par minutter.
Put miso, citronsaft, gurkemeje og lidt friskkværnet peber i nøddemelsblandingen, hæld den tykke sojamælk over, og bland det godt sammen. Find din stavblender frem og blend det hele til en ensartet, jævn masse. Smag på ostemassen og tilføj evt. lidt mere hvidløgssalt eller urtesalt, så osten får lige det saltniveau, du kan lide. Husk at smagen træder endnu mere frem, når osten er kølet af.
Hæld ostemassen i en passende plastbeholder, og stil den i køleskabet uden låg. Efter ca. en halv time kan du putte låg på beholderen. Det er bedst, hvis osten lige får lov at dampe af uden låg, så der ikke dannes kondens inde i beholderen.
Osten stivner superhurtigt, hvilket du vil opdage, når du skal vaske gryde, skål og piskeris af. 🙂 Men giv den gerne mindst to timer i køleskab og helst mere, så den når at blive gennemkold, inden du spiser den. Osten egner sig godt både til hjemmebagte boller og til et koldt smørrebrødsbord (smager rigtig godt sammen med sennep og løg!).
Men just som Solen vender,
et Haab igen sig tænder,
og lyse Haner gale
i Barndoms dybe Dale.
Sangen brister frem fra neden,
Lykkens Fugl har Æg i Reden,
atter kommer Vaar og Eden.
~ Thøger Larsen, Vintersolhverv
Den lyder enorm lækker! Kan man bruge mandelmel i stedet for cashewmel? Jeg har nemlig rigtig meget jeg gerne skal have brugt snart 🙂
Hej Eline,
Det tror jeg helt sikkert, at du kan. Skriv gerne og fortæl hvis du prøvede. 🙂
Mange hilsner,
Henriette
Den må jeg prøve til julefrokosten … God jul, Henriette <3
Tusind tak. God jul til dig også, Oly. 🙂
Kh
Henriette
Den ser virkelig lækker ud – må straks prøves!
Hvor køber man sød, hvid Miso?
Vh Chanette
Dejligt Chanette! Det kan du købe i en helsekostbutik (f.eks. Ganefryd i Aarhus). Jeg vil tro, at nogle få velassorterede dagligvarebutikker også har miso. Hvis du ikke kan finde ‘Sweet white miso’, kan du bruge den gule variant.
God fornøjelse!
Henriette
Tak for svaret – og for nogle gode opskrifter! Så må jeg på jagt 🙂
Hvor længe mon miso holder sig når posen er åbnet for
Hej Randi, på den miso, jeg har købt, står der, at den skal opbevares i køleskab efter åbning, og at den skal bruges inden for 2 måneder efter åbning. 🙂
Er hvid miso og lys miso det samme? Det mente manden i asiatbutikken nemlig det var 🙂 Og hvis det ikke er, ville resultatet blive forfærdeligt hvis man brugte lys miso i stedet for hvid? 🙂
Jeg ved ikke, om det er præcis det samme, men jeg er overbevist om, at du sagtens kan bruge lys miso. 🙂
Kh
Henriette