14 stk.
Jeg er inde i en grødperiode. Havregrød, hirsegrød, øllebrød – toppet med hakkede valnødder, stødt kanel og sødt fra enten rosiner, daddelstykker eller agavesirup. Det varmer så dejligt om morgenen.
Øllebrød husker jeg med et saligt smil fra min barndom, og jeg måtte for nylig erfare, at øllebrød lavet på pulver på ingen måde lever op til den hjemmelavede, nostalgiske slags. Til gengæld har jeg fundet ud af, at øllebrød lavet på pulver gør underværker i boller! Ja, mon ikke enhver grødrest egentlig gør sig godt i en bolledej? Så erstat gerne nedenstående portion grød med, hvad du lige måtte have.
Bollerne bliver saftige indeni, sprøde udenpå og får en dejlig, rund smag af rug.
Du skal bruge:
480 g færdiglavet øllebrød
100 g hørfrø
50 g chiafrø (hvis du ikke har chiafrø, så tilsæt bare 50 g ekstra hørfrø)
2,5 dl vand
1 pakke gær
½ dl lunkent vand
2 tsk. groft salt
½ dl plantemælk
700-750 g sigtet speltmel
Pynt:
1 dl græskarkerner
Øllebrøden: Jeg lavede en portion grød med 90 g øllebrødspulver og 5 dl vand, som efter en del tilsmagninger blev til 480 g grød. 🙂
Bland hørfrø og chiafrø i en skål, og hæld de 2,5 dl vand over. Lad blandingen stå og trække i ca. 30 min., til frøene har suget væsken til sig.
Efter 30 min.: Gæren røres ud i det lunkne vand. Gærblandingen, salt, plantemælk og øllebrød hældes i skålen med de udblødte frø, og det hele blandes godt sammen. Tilsæt melet lidt efter lidt. Når ca. 500 g af melet er tilsat, tages dejen ud på et meldrysset bord og æltes godt igennem med så meget af det resterende mel, som dejen kan tage, indtil den er fast og fugtig.
Bollerne bliver store og luftige, selv om de blot hæver én gang. Så form 14 boller af dejen (eller flere, de bliver ret store), og placer dem på en bageplade med bagepapir.
Fordel græskarkernerne på bollerne, og tryk dem lidt ned i dejen.
Lad dem hæve i mindst 30 min. (men gerne 1 time) tildækket med et rent viskestykke, og bag dem herefter i ovnen i 20 min. ved 220°.
Hey 🙂 så bare lige din ingrediens liste hvor du nævner caviart fra levevis. Vil bare sige at de røde caviary nu snart er udfaset med lus og nu er med caroten 🙂 du er velkommen til at følge med på min side Forum for vegetarer, veganere og andre nysgerrige sjæle. 🙂 mvh Maria
Hej Maria,
Mange tak for tippet! Ja, dem begge to faktisk! 🙂 Dejligt at høre, at den røde Caviart snart bliver vegansk! Det kan vi lide.
Og tak for henvisningen til din fb-side – den ser spændende ud, så nu følger jeg også med! 🙂
Hav en dejlig aften!
Mange hilsner,
Henriette
Pingback: Øllebrød « Kærlighed & Kikærter
Pingback: StyleDesignCreate
Pingback: Krydret kidneybønneburger – Mad med Medfølelse | Kærlighed & Kikærter