Smørrebrød! Uhmm, der er ikke noget så godt som et par gode, solide rugbrødsmadder, og en gang imellem bør man hylde det gode rugbrød og gøre ekstra meget ud af det. Især omkring jul og påske, hvor snapsene også kommer frem.
Hav dit yndlingsrugbrød klar, og gå så i gang med fyldet.
Dagen før: Sæt yoghurten til at dræne (250 ml), og kog de to kartofler.
(Pssst – tjek flere smørrebrødsvarianter her.)
Du skal bruge:
8 små skiver rugbrød, evt. smurt med plantemargarine
Mad 1 – den med karry:
Fyld:
125 g kryddertofu, skåret i 6 skiver
urtesalt
olivenolie til stegning
Steg tofuen i lidt olie på en pande ved middelvarme, til skiverne er sprøde og lysebrune. Det bør tage ca. 10-15 min. Krydr med urtesalt på begge sider.
Karrydressing:
1 fed hvidløg, finthakket
1 tsk. stærk karry
4 spsk. neutral sojayoghurt
urtesalt
olivenolie til stegning
Steg hvidløg og karry i lidt olie ved middelvarme i et par minutter. Bland det derefter med sojayoghurten, og smag til med urtesalt.
Pynt:
6 cherrytomater, i skiver
Fordel de seks skiver tofu på to stykker rugbrød, og pynt med cherrytomater og karrydressing.
Mad 2 – classic with a twist:
Fyld:
Leve-postej:
30 g quinoa
300 g champignon, renset og halveret
1 stort løg, grofthakket
2 fed hvidløg, grofthakkede
1 tsk. paprika
urtesalt
olivenolie til stegning
Quinoa koges i letsaltet vand efter anvisning på pakken, og vandet hældes fra.
Steg champignon, løg og hvidløg i lidt olivenolie ved middelvarme, til løgene er klare. Blend champignon-blandingen groft, tilsæt quinoa og paprika, og smag til med urtesalt.
Peberrodscreme:
1 dl friskrevet peberrod
1 dl neutral sojayoghurt
urtesalt
Bland peberrod og sojayoghurt sammen, og smag godt til med urtesalt.
Pynt:
12-14 agurkeskiver eller 4 cornichoner, halveret på langs
Fordel den lune postej på to stykker rugbrød. Pynt med agurkeskiver eller cornichoner og peberrodscreme.
Mad 3 – kartoffelmadden:
Fyld:
2 store kogte, kolde kartofler, skåret i ½ cm tykke skiver
1-2 tsk. paprika
urtesalt
olivenolie til stegning
Steg kartoffelskiverne i olie ved høj varme (gerne på en grillpande), til de er sprøde og brunede. Krydr med paprika og urtesalt.
Pynt:
½ stor rød peberfrugt, skåret i stænger
½ løg, skåret i skiver
Purløgs-friskost:
½ bæger neutral sojayoghurt (250 ml)
½ dl friskhakket purløg
1 fed hvidløg, finthakket
2 spsk. olivenolie
urtesalt
Yoghurten hældes i et kaffefilter eller lignende og drænes for væske i 5-6 timer eller natten over.
Bland den drænede yoghurt med purløg, hvidløg og olivenolie, og smag til med urtesalt.
Fordel først kartoffelskiverne på to stykker rugbrød. Pynt dernæst med peberfrugt, løg og friskost.
Mad 4 – den barmhjertige samaritaner:
Fyld:
1 stor og moden avocado, halveret og udstenet
½ spsk. citronsaft
Pynt:
1 mellemstor gulerod, skrællet og revet
2 spsk. friskhakket dild
urtesalt
friskkværnet peber
Skær de to avocadodele i skiver på langs, hæld citronsaft på, og fordel skiverne på to stykker rugbrød. Pynt med gulerodsstrimler og dild, og drys med urtesalt og peber.
Server de fire madder gange to på et par fede tallerkener sammen med lidt vådt til ganen.
Kære Henriette,
Velkommen i blog-verdenen. Jeg synes, din blog er både smuk og spændende.
Held og lykke!
Kærlig hilsen
Kirsten
Kære Kirsten,
Tusind tak skal du have! Det betyder rigtigt meget for mig!
Kærlig hilsen,
Henriette
Pingback: Det ultimative inspirationsindlæg – til en vegansk jul! « ~Månebarnet~
Her har du vidst formået at tage rugbrødsmadderne til helt nye højder! Hvor set det godt ud – især din leve-postej lyder spændende! Det må afprøves snart 🙂
Tusind tak, Stiine! Ja, jeg elsker også de her smørrebrød. De slår aldrig fejl. 🙂
Hej Henriette!
Tænkte om du kunne give mig et praj om, hvor mange personer/madder som mængderne i din leve-postej bliver til? 🙂
Har tænkt på den længe, men desværre ikke selv fået prøvet den endnu. Men! Overvejer nu at lave den som vegetarisk pålæg på en lejrskole, til hele banden!
Håber du kan hjælpe med lidt info, så jeg kan gange portionen op…
Mvh Stiine
Hej Stiine,
Se det var et godt spørgsmål! I opskriften er der til to HØJTbelagte madder (+ lidt ekstra vil jeg tro), så den skal ganges en del op, hvis der skal være til en hel lejrskole! 🙂 Men sikke en dejlig idé i øvrigt.
Hvis jeg var dig, ville jeg lave en testportion og veje den, så jeg kunne sammenligne vægten med en bakke leverpostej og så gange op derfra. Og så kan du samtidig lige rette/smage den til, så den bliver helt børnevenlig (mindre hvidløg måske?).
Af andre postejer kan jeg anbefale:
Himmelsk nøddesteg:
http://henriettevesterbak.wordpress.com/2012/12/28/himmelsk-noddesteg/
Her kan du sagtens erstatte en del af nødderne med flere svampe for en billigere version, som er akkurat lige så velsmagende.
Og Månebarnets nøddepostej er også rigtig lækker:
http://hijaluna.wordpress.com/2008/10/24/noddepostej/
Held og lykke!
Kh
Henriette
Hej igen, tak for svar!
Det er lidt svært at estimere ja, så nu min indkøbsliste-deadline er udskudt, vil jeg få lavet den testportion selv! Jeg har købt ind til imorgen, så det glæder jeg mig til at eksperimentere med nu. Nogen gange skal man lige have et lille skub 😉
Håber opskriften kan udvide både børn og voksnes horisont en smule 😀 -og tak for de andre links, de ryger lige i inspirationsmappen.
God weekend herfra 🙂