Spinat er godt – spinat er sundt – spis spinat året rundt!
Der er en grund til, at Skipper Skræk spiser spinat for at blive stærk. Det er nemlig en plante med gods i! Spinat har et højt indhold af folat og er fuld af A-, B2-, B6-, C-, E- og K-vitamin samt calcium, jern, protein etc., og listen over spinatens fortræffeligheder er lang. Bladene indeholder nogle kraftige antioxidanter (carotenoider), der er kræftbekæmpende, og som beskytter øjnene mod forkalkning på nethinden, spinat stimulerer immunsystemet og beskytter mod hjertesygdomme, og så er spinat også godt for din hud1. At spinat derudover smager godt er bare en ekstra bonus.
Jeg bruger frisk spinat i salater og i pesto og putter spinat fra frost i smoothies, i bagværk, i gryderetter og lasagne og spiser ofte stuvet spinat som tilbehør til aftensmaden. Din mad bliver nemlig smuk og grøn af det, og det samme gør du! 🙂
- 500 g frossen økologisk spinat
- 2 dl vand
- 2 tsk. groft salt
- 1 dl koldt vand
- 50 g gær
- ½ dl lunkent vand
- 250 g rugmel
- 700 g sigtet speltmel
Put spinaten i en gryde sammen med 2 dl vand, og varm spinaten op, til den er akkurat optøet. Tag gryden af varmen, tilsæt salt og rør rundt. Hæld spinaten i en skål, tilsæt 1 dl koldt vand, og stil skålen i køleskabet, så spinaten køler hurtigere af. Når du skal bruge spinaten, må den ikke være varmere end det vand, du bruger til at opløse gæren i.
Opløs gæren i ½ dl lunkent vand, og bland det i spinaten. Tilsæt rugmelet, og rør godt rundt. Rør nu det sigtede speltmel i dejen. Når ca. 400-500 g af speltmelet er tilsat, tages dejen ud på et meldrysset bord og æltes godt igennem med så meget af det resterende mel, som dejen kan tage, indtil den er fast og fugtig.
Lad dejen hæve på bordet tildækket med et rent viskestykke i 1½ time.
Form herefter 16 boller af dejen (eller flere, de bliver ret store), og placer dem på en bageplade med bagepapir.
Lad dem efterhæve på pladen i 30 min. tildækket med et rent viskestykke, og bag dem herefter i ovnen i ca. 20 min. ved 200°.
1 Kilde: Kirsten Hartvig: Styrk dit immunforsvar.
Hej Henriette 🙂 Har du et tip til, hvordan man kan bage bollerne uden gær? Og kan man bage alle boller og andet bagværk uden gær? Tak for din gode blog og dit gode hjerte <3 Kirstine
Hej søde Kirstine,
Tak for din dejlige besked!
Jeg har desværre ikke så meget erfaring med at bage uden gær, og jeg tror måske, at den mængde spinat, der er i denne opskrift, bliver for tungt ‘at løfte’ for bagepulver. Men jeg har fundet den her veganske, gærfri brødopskrift, som man måske kunne bage med (evt. frisk) spinat?
http://www.food.com/recipe/yeast-free-bread-67405
Tak for dig også! 🙂
Knus
Henriette
Lagde disse i går, og de var supergode! Disse kommer jeg til å lage mye av fremover.. 😀
Hej Sofie!
Det er jeg bare så glad for at høre! 🙂
Tak fordi du skrev og hav en skøn dag! 🙂
Kh
Henriette
Pingback: 16 spændstige spinatboller | Veganisme Blogs
Pingback: Et kig i det veganske køkken
Hej Henriette,
Det er nogle super gode boller! Ikke bare smager de fantastisk, de mætter også dejligt!
Dem laver jeg helt sikkert igen! Mums!
Hej Kaya, hvor er det skønt at høre! Tusind tak for tilbagemeldingen! 🙂
Kh
Henriette