Dette er et lækkert og luftigt franskbrød med en dejlig, let krydret smag. Det egner sig godt både som franskbrød med pålæg (som her på billedet med vegansk ost fra Vegourmet), men også som madbrød serveret til en sammenkogt ret eller til en stor salat som f.eks. Herre(god)salat.
Hvis du ikke har øl, kan du også lave brødet med danskvand – det giver samme luftige struktur, men naturligvis ikke den lette maltsmag.
Brødet er supernemt at lave. Ikke så mange dikkedarer. Så lad os kaste os ud i det.
Du skal bruge:
- 1 pakke gær
- 1½ dl lunkent vand
- 1½ tsk. fint salt
- 1 spsk. agavesirup
- 2 spsk. tørrede krydderurter (f.eks. oregano og timian)
- 1 dåse øl (33 cl) – gerne en mørk øl (eller samme mængde danskvand)
- 650-700 g mel (f.eks. 300 g fuldkornsemmer- og speltmel og 350-400 g sigtet speltmel)
- evt. 1 tsk. løgpulver og 1 tsk. hvidløgspulver, hvis det skal være ekstra madbrødsagtigt
Fremgangsmåde:
Gæren røres ud i det lunkne vand i en stor skål. Tilsæt salt, agavesirup, krydderurter og øl (eller danskvand), og rør rundt. Tilsæt melet og rør det hele godt sammen. Tag dejen ud på et meldrysset bord, og ælt den godt igennem. Sørg for at strække dejen godt, mens du ælter den, for at aktivere dannelsen af gluten.
Gluten er nemlig det, der får dejen til at hænge sammen, og når du ælter dit brød, udvikles den glutenstruktur, som får dejen til at blive elastisk. Gluten holder desuden på den luft, du ælter ind i dejen samtidig med, at det er afgørende for, hvordan brødet hæver op. (Den økologiske bagebog)
Put dejen tilbage i skålen, tildæk den med et rent viskestykke, og lad den hæve i en time et lunt sted.
Tag nu dejen ud af skålen igen, og ælt den ganske let, mens du former dejen til et franskbrød. Tag en stor franskbrødsform (3 liter), og beklæd den med bagepapir.
Et godt tip er, at krølle papiret sammen, så bliver det nemlig meget mere medgørligt, så det ikke “hopper” ud af formen igen. (Thomas – Kærlighed & Kikærter)
Put dejen i formen, og lad nu dejen efterhæve i ca. 30 min. tildækket med et rent viskestykke.
Tænd ovnen (varmluft) på 180°. Når dejen har efterhævet, tager du en meget skarp kniv og skærer en lang rids ned gennem brødets overflade. Stil et ovnfast fad med vand ind i bunden af din ovn. Put franskbrødsformen på en bagerist, og sæt den ind i ovnen over vandfadet.
Bag brødet i ca. 35 min., men hold øje med det undervejs.
Når du tager brødet ud, kan du prøve at mærke, om det er gennembagt ved at banke på bunden af brødet. Hvis brødet lyder hult, er det gennembagt.
Lad brødet køle helt af, inden du skærer i det.
Det lyder og ser da rigtig lækkert ud. Har aldrig prøvet at lave franskbrød med øl før, så det kan da godt være, at det skal være denne opskrift der skal prøves. Der er i hvert fald også en del andre lækre ingredienser i også, som gør at det kunne lyde til at blive et godt madbrød. 🙂
Gør kulsyren i øllen (eller danskvanden), at det også bliver ekstra luftigt, eller er det blot for smagen?
Tak for de pæne ord. 🙂
Ja, man siger, at kulsyren gør brødet luftigt, men jeg tror dog ikke, det betyder så meget, som god æltning og hævning gør. 🙂
Kh
Henriette
Ok tak for svaret.. Så en god kombination af begge dele er nok at foretrække.. 🙂