Frk. Grøn, Sund & Lækker! har i de seneste par uger været lidt mere Frk. Grøn, Sukker & Lækker!, end hvad godt er (bevismateriale her). Jeg har været omgivet af lokkende veganske sukkerkager (apropos: læs hvordan det gik, da Thomas, Luna og jeg deltog i optagelserne til Danmarks Bedste Livret her og her) og har også selv kastet mig ud i sukkerkagebagning til forskellige arrangementer, hvor det lige var nemmest med en ‘traditionel’ vegansk kage (haha). Men fy fy, nu skal det være slut. Tilbage på den sunde sukker- og oliefri gren igen, inden det udvikler sig. Det har dog været interessant at bemærke, hvordan min krop reagerer på sukker, fordi den ikke er vant til at få det. Jeg får susen for ørerne, bliver træt, og min næse begynder at løbe (dejlig optakt til en opskrift, ikke?) – altså en nærmest akut reaktion og efterfølgende udrensning. Men det er også mit helt klare indtryk, at jo renere jeg spiser, jo hurtigere er min krop til at reagere på og bekæmpe ‘trusler’. Sejt, egentlig. Dygtig krop. 🙂
Nå, men nu skal en sukkerslagen krop (ej, så slemt har det ikke været) tilbage på rette spor, og hvad er bedre end grøntsager til at fylde benzintanken op igen? INTET! Men er du også en af dem, der bare helst skal have dressing på din salat? Sådan har jeg det, og da jeg besluttede mig for at gå oliefri sidste år, var jeg sådan lidt… “men hvad så med min salat?”. Jeg har heldigvis fundet ud af, at jeg faktisk rigtig godt kan lide salat bare med lidt urtesalt og en god citronsaft på – især hvis salaten indeholder gode bastante fødevarer som majs, oliven, kerner eller avocado. Men jeg har naturligvis også eksperimenteret lidt, og her kommer den første af mine nye oliefri dressinger. En lækker, cremet sennepsdressing, som fuldt ud kan måle sig med almindelig sennepsdressing lavet på olie.
Sennepsdressing
3 spsk. neutral sojamælk
1 spsk. citronsaft
1 toppet tsk. sennep
1 tsk. løgpulver
1 tsk. hvidløgspulver
urtesalt
Rør alle ingredienser godt sammen, og smag til med urtesalt.
Serveres f.eks. til denne skønne salat:
Tomatsalat med oliven
4-5 blade romainesalat, grofthakket
3 solmodne tomater, skåret i skiver
½ rødløg, skåret i skiver
1 håndfuld persille, finthakket
15-20 kalamate-oliven, skyllede
Fordel romainesalaten i et serveringsfad, læg tomatskiver ovenpå, og forsæt med rødløg, persille og oliven. Server. 🙂
TIP! Skær først løget lige inden servering, og put ikke løget på køl, da det kommer til at lugte og smage svovlagtigt.
Jeg elsker enkelte, lækre opskrifter, og både dressing og salat ser indbydende ud. Så dette vil jeg servere på søndag til frokost for min mand sammen med en gang bønner …. manden kan dårligt leve uden sine bønner 😉
Ha en god weekend!
Mange tak, Oly. 🙂 Bønner ER også bare godt!
God weekend til dig også!
Kh
Henriette
Henriette, TUSIND tak for denne fantastiske opskrift! 🙂
Jeg var gået helt kold på mine grøntsager og fik slet ikke spist nok af dem, fordi jeg var gået i stå ved dressing-udfordringen – at den skal være oliefri.
Men denne dressing smager jo genialt! Det bliver så meget nemmere af få spist mine grøntsager fra nu af.
Kan ikke takke dig nok – tak, tak, tak! 🙂
Kh Stine
Kære Stine,
Velbekomme! Det er da bare skønt at høre.
Jeg er ikke selv oliefri længere, men det er da bare så dejligt, at andre kan have gavn af opskriften. 🙂
Kh
Henriette